De Koninklijke Kempische Kynologenclub VZW van Turnhout zal het weekeinde van 16 en 17 maart 2024 weerom hun rashondententoonstelling, de zogenaamde Schaal der Kempen, inrichten. De ruime hallen zullen eens te meer overspoeld worden door de vele trouwe viervoeters met hun baasjes. Beide hebben slechts 1 doel voor ogen: zich van hun mooiste kant laten zien en hopelijk de trofee van Beste hond In Show (BIS) in de wacht slepen.


De deelnemers komen vaak uit andere landen, zo kunnen we jaarlijks rekenen op mensen uit Duitsland, Nederland, Engeland, Frankrijk, Zwitserland, Italië, ... . Het feit dat wij steeds weer een groot aantal buitenlandse exposanten op de show mogen verwelkomen, zegt toch iets over de goede naam die dit evenement uitstraalt, zelfs buiten de landsgrenzen.


Om het voor de exposanten ook zo interessant mogelijk te maken, wordt er ook steeds een ganse reeks van internationale keurmeesters uitgenodigd om de honden te jureren. Zo hadden wij vorige jaar keurders uit Portugal, Finland, Ierland, ... om er maar enkele te noemen. Zoals u ziet, zijn wij de naam internationalerashondententoonstelling zeker waardig.


Hoe ziet zo'n dag tentoonstelling er nu uit?


Vanaf 8 uur 's morgens is er al een drukte van jewelste, dan mogen de exposanten met hun honden binnen, doch niet vooraleerst ze de dierenarts gepasseerd zijn. Deze controleert de algemene gezondheid van de honden en controleert of de nodige inentingen in orde zijn.


De tentoonstelling begint vanaf 10 uur, dus vanaf dan zijn er ook bezoekers welkom.


De parking op het domein is gratis.


Het volgende agendapunt is het klaarmaken van de hond (laatste haartjes gladstrijken, hier en daar nog wat bijknippen, nog wat föhnen, ...). Bij een bezoekje aan een tentoonstelling zal u deze bedrijvigheden zeker aantreffen.


De eigenlijke keuringen beginnen om 10 uur. Hiertoe zijn de honden ingedeeld in bepaalde klassen:


Babyklas

3 tot 6 maanden

Puppyklas

6 tot 9 maanden

Jeugdklas

9 tot 18 maanden

Intermediaire klas

15 tot 24 maanden

Open klas

> 15 maanden

Gebruikershondenklas

> 15 maanden + attest FCI

Kampioenenklas

> 15 maanden + certificaat kampioen

Veteranenklas

>= 8 jaar

In elke klas worden de reuen en de teven apart beoordeeld. Finaal is er in iedere klas een winnende reu en teef. Al deze winnaars, binnen een bepaald ras, komen dan later nog eens tegen elkaar uit om te bepalen wie de mooiste hond is van een bepaald ras. Dat de keuring niet zomaar willekeurig gebeurt, spreekt voor zich. Voor elk erkend ras zijn er standaarden opgesteld waaraan het ras moet voldoen. Het is volgens deze standaarden dat de honden beoordeeld worden door de keurmeesters.


De beste hond van een bepaald ras, kan een CAC-titel (certificat d'aptitude au Championat) krijgen, mits hij de kwalificatie uitmuntend gekregen heeft. Wint de hond meerdere van deze titels in België en in het buitenland, kan hij Belgisch kampioen of zelfs internationaal kampioen worden.


De beste honden van elk ras komen vervolgens nog eens tegen elkaar uit in de erering. Meestal start deze omstreeks 15:30u. Van al deze potentiele kampioenen wordt de beste hond gekozen. De beste, lees mooiste, hond krijgt dan ook de titel Best in Show.


Na een dag vol spanning kunnen de exposanten, al dan niet tevreden met de behaalde resultaten, weer huiswaarts keren.


Naast al dit hondse, is er op een show als deze ook een commercieel aspect. Verspreid over de hallen kan u verscheidene standhouders aantreffen die u met liefde en plezier zullen uitleggen wat u het best kan kopen qua eten, verzorgingsproducten, leibanden, beeldjes, ...  uw trouwe viervoeter.


Kom gerust eens een kijkje nemen tijdens deze dagen. Iedereen is welkom! Voor de inkomprijs, € 6 voor volwassenen en gratis voor de kinderen tot 12 jaar moet u het niet laten. Brengt u als bezoeker of exposant ook een hond mee die niet deelneemt aan de show, dient u ook daarvoor € 6 te betalen. Ik ben er van overtuigd, dat dit een leerrijke, aangename ervaring voor u gaat zijn. Tot dan!